Son zamanlarda bireysel olarak çok hızlı bir şekilde tüm sektörlerde aktif biçimde karşılaştığımız ve insanlara kendi kazançlarını oluşturabilecekleri ve daha fazla işletme iş modeli ortaya koyulabilmesini teşvik adına 2018 yılında uygulamaya geçilen ”Genç Girişimcilerin Desteği” genç girişimcilere ciddi bir avantaj sağlamaktadır.

İş hayatına yeni katılmak isteyen ve özellikle kendi işini yapmak isteyen gençler için hazırladığımız bu yazımızda sizlere ilk defa iş kuran 29 yaşından küçük kişilerde vergi ve sgk avantajlarını özetle anlatmaya çalışacağız.

Genç Girişimci Desteği’nden Kimler Yararlanabilir?

  1. 18 yaşını tamamlamış ve 29 yaşını tamamlamamış olan genç girişimciler.
  2. Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında olanlar.
  3. Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar.
  4. Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa  mükellefiyet açılmış olanlar.
  5. Adi ortaklık veya şahış şirketi kurmuş olanlar.

Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere 12 ay boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanmaktadır.

Genç Girişimci Desteği’nden Kimler Yararlanamaz?

  1. 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayan mükellefler bu teşvikten faydalanamaz.
  2. Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup kapatmış kişilerde bu teşvikten faydalanamazlar.
  3. Anonim veya Limited Şirket kuruluşlarında bu teşvikten faydalanılamaz.

    Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?

    Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler 3 yıl boyunca 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf olmakla birlikte 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır.

    Genç Girişimci Desteği’ne Nasıl Başvurulur?

    Genç Girişimci Desteği’ne başvuruda bulunulabilir. İlgili şartları karşılayanlar başvuru için şirket kuruluş aşamasında mali müşavirinden destek alabilir. Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında  size iletilen “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir.” yazısını, ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilir, varsa başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağ-Kur prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.

    Genç girişimci desteğinden faydalanırken işe başlama tarihinin de göz önüne alınması gerekir. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir ve teşvik başvurunuz onaylanabilir.  Şirket kuruluş tarihinden önce kayıtdışı gelirleriniz bulunuyorsa ve ilerleyen süreçte bu durum tespit edilirse hem kayıtdışı gelirleriniz için cezai işlem uygulanabilir hem de genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan faydaların geri iadesi talep edilebilir.

    Tüm soru ve ihtiyaçlarınınz için bizden yardım alabilirsiniz. Dilerseniz e-posta ve/veya telefon ile de bizim ile iletişim kurabilirsiniz.

     

    Basamak Denetim Mali Müşavirlik Hizmetleri

    Mali Müşavir

    Yavuz Tiryaki